dinsdag 8 maart 2016

Internationale Vrouwendag



Vandaag is het internationale vrouwendag en dat mag natuurlijk gevierd worden. Wij vrouwen mogen trots zijn op onszelf en op wat we doen. Toch moest ik vandaag ook denken aan al die vrouwen die het niet zo goed hebben als wij. Die miljoenen vrouwen die momenteel op de vlucht zijn, al die vrouwen die werken in vreselijke arbeidssituaties, die vrouwen die mishandeld en misbruikt worden. Ik ben zeker geen feminist, maar we mogen deze vrouwen niet vergeten en we moeten hen in onze gedachten en gebeden houden. 

Dit artikel las ik vandaag:

Ja, Internationale Vrouwendag is nog altijd nodig!

Elk jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Wat in 1908 in New York begon als een staking van de vrouwen tegen de slechte arbeidsomstandigheden, is vandaag een symbolische dag die helemaal in het teken staat van de strijdvaardigheid van en de solidariteit tussen vrouwen overal ter wereld. En zelfs in 2016 is zo’n Internationale Vrouwendag nog altijd nodig…

1. Eén miljard mensen op de wereld kunnen weinig of nooit naar school. Twee derde hiervan zijn meisjes.
In België is er gelukkig al sinds 1914 een leerplicht voor zowel jongens als meisjes, maar in veel landen moeten kinderen - en dan vooral meisjes - het jammer genoeg zonder basisonderwijs stellen. Onderwijs is de sleutel tot een betere toekomst. En ook al is er dankzij organisaties zoals UNICEF al heel wat verbeterd, toch zijn het merendeel van de kinderen die geen toegang hebben tot basisonderwijs, meisjes…

2. Er is in België nog altijd een loonkloof van 250 euro tussen vrouwen en mannen.
Het gemiddelde brutoloon voor een man in België is net geen 3.300 euro. Een vrouw moet het stellen met een gemiddeld 250 euro per maand minder. Dat betekent dus dat alle Belgische vrouwen samen jaarlijks 3,6 miljard euro te weinig verdienen.

3. Slechts 34 procent van de leidinggevende functies is in vrouwelijke handen.
Ook al zijn er straffe dames die het tegendeel bewijzen, veel vrouwen klagen dat er wel degelijk sprake is van een glazen plafond: de wil en de drive om door te groeien is er, maar mannelijke collega’s krijgen gewoon meer kansen.

4. Er zijn minder vrouwelijke ondernemers in Vlaanderen dan mannen.
Slechts 35,2 procent van alle ondernemers in Vlaanderen zijn vrouwen. En dat terwijl ze een derde minder kans hebben om failliet te gaan dan hun mannelijke collega’s. Dat vrouwen minder snel risico’s nemen en ook vaker hulp van buitenaf durven inroepen, zou hiervan aan de basis liggen. 

5. Vrouwen zijn vijf uur meer met het huishouden bezig dan mannen.
Bezige bijtjes, die vrouwen. Ze werken niet alleen hard, ze nemen er vaak nog een tweede job bij: de zorg voor het huishouden. Want uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Belgische vrouw nog altijd vijf uur langer bezig is met het opknappen van huishoudelijke klusjes dan haar mannelijke wederhelft…  

6. Vrouwen werken nog altijd meer deeltijds.
Maar 10 procent van de mannen werkt deeltijds. Bij vrouwen is dat 45 procent. Deels omdat ze daar natuurlijk zelf voor kiezen, maar vaak hebben vrouwen ook het gevoel dat om de zorg van het gezin en het huishouden te kunnen blijven combineren, ze hun carrière op een lager pitje moeten zetten. Jammer natuurlijk, want deeltijds werken heeft gevolgen voor je loon, je carrièremogelijkheden en je pensioen later.

7. Mannen brengen minder tijd door met hun kinderen.
De zorg voor de kinderen wordt in veel gezinnen nog altijd grotendeels door mama gedragen. Net omdat het sociaal nog altijd meer aanvaard wordt dat vrouwen deeltijds gaan werken. Heel spijtig, want heel wat mannen zouden liever wat extra tijd doorbrengen met hun kroost. Gelukkig zijn er hier en daar al wat dappere papa’s die toch kiezen voor dat ouderschapsverlof of die deeltijdse baan. Times, they are changing!

8. Vrouwen hebben meer stress dan mannen.
Als je al het voorgaande leest, snap je het vast wel: van het werk rechtstreeks naar school om de kinderen op te pikken, snel koken en daarna nog wat huishoudelijke klusjes doen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen dubbel zo veel stress ervaren in hun leven dan hun partners. Dat komt deels omdat de vrouwelijke genen zo geprogrammeerd zijn, maar ook omdat dames zich veel meer verantwoordelijk voelen dan mannen. De financiële crisis of de aanpassing van de pensioenrechten? Vrouwen denken meteen: “Welke toekomst hebben mijn kinderen nog?” Meer neen leren zeggen en wat beter voor jezelf zorgen zou al een heel deel van die stress wegnemen.

En ook dit kwam ik tegen vandaag op Facebook:

Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking. Vrouwen doen 66% van al het werk. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw. Vrouwen in West-Europa verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten